loading
Suzuki Ring Autó Kft. Veszprém

A szenvedély lángja: Suzuki Ignis

 A japánok régóta nem amerikai és európai kocsikat fotóznak, hogy azokból az átvehetőt megtartsák, a rosszat kihajítsák. Nem, ők a saját fejük szerint mennek, s ráadásul nagyon jól. Még Issigonis mester, a miniautók atyja is körbejárhatná az új Ignist, hogy mérlegre tegye, mit is felejtett el jó pár évtizede…

Itt van, nézegetik, méregetik, s úgy tűnik, kedvvel, mert érkeznek a márkakereskedésekbe a megrendelések. Őautósága szemből nézvést szuggerál: „nem a régi vagyok fésülten, megmosakodva”. De nem ám! (Persze az „őst” se temessük, elgurulnak azok még egy-két egyenlítőnyi távot!) Szóval a szellemes név (egy latin–magyar szótár ignis szócikkét olvasgatva művészet- és irodalomtörténeti élményekben lehet részünk) a lángot, a szerelmet, s a szenvedélyt is jelenti. Aki megszereti, bizonnyal tartós kapcsolatot fog ápolni kisautójával, különösen azért, mert a nagyvárosi forgatagban irigylésre méltóan tud villámként cikázni (ja: ezt is jelenti a neve), parkolni; buckás terepen a kiskertbe, szőlőhegyre vinni gazdáját. 
 

Újdonság, tehát vonzza a tekintetet, amit érdemes legalulról kezdeni! Ez pedig a megnövelt hasmagasság (180 mm). Becsületesen maga alá tömöríti a havat, s ha netán kátyús útra tévednénk (nem nagyon kell keresni), nem sikít fel a futómű. Erre még a 15, illetve 16 (GL+ és GLX kivitelnél) colos kerekek is rátesznek, meg az Allgrip rendszer (viszkózus tengelykapcsolós négykerék-meghajtás) is, mely sok, lényegesen drágább autóból is hiányzik. A feszesebb út- és kanyartartás a súlycsökkentésnek, az újgenerációs padlólemeznek, az új fejlesztésű futóműnek köszönhetően nemcsak kellemes, de biztonságos is.     

Ha ezeket áttanulmányoztuk, egyenes derékkal már könnyebb lesz fejbiccentéssel elismerni, hogy oldalvást nézve is újat tudtak a lemezekből (lemezekre) kalapálni. Ez elsősorban a hátsó ajtók mögötti részre vonatkozik, de a motorháztető oldalsó nézete is megnyerő. Kevésbé a far, mely kaphatott volna „puttonyosabb” formát is, de a szépen megnövelt méretű hátsó ablak már inkább tetszik. Tolatásnál, illetve a mögöttes forgalmat figyelve jócskán takar (a merevítés tekintetében viszont kiváló) a B oszlop, ezért is érdemel egy mosolykát a középkonzolra biggyesztett „monitor”, mely számos egyéb funkciója mellett valós kameraképet mutat „rükizésnél”. Érdemes megszámolni az ajtókat! Kétszer is megnéztem, s bizony, négy! Nemcsak négy kicsi japán, de négy átlagméretű ember is azonos időben ki- és beszállhat. Ekkora méretű kocsinál (hossza 3700, szélessége 1660, illetve 1690 /GL+ és GLX/, magassága 1595 mm) ez mérnöki bravúr. 

Ha pedig már benn ülünk: végre egy olyan autó, ahol vidámságot ébresztenek a sötét és világos elemek! Jó ötlet volt, „feldobja” a belteret, amely (hölgyek, figyelem!) jól takarítható, ápolható. A kevés műszer és kapcsoló a helyén, húsz perc alatt minden mozdulatunk automatikussá válhat. Zörgés nincs, s az olcsó műanyag borítások sem kiábrándítóak. Az első ülések állítása kicsit körülményes (különösképp a háttámláé), ám fáradtságérzet nélkül megtehetünk bennük hosszabb távot (fűthetőek is); hátul már nem a kosárlabdázóké a tér, de – ha valóban családi kisautóban gondolkodunk – a nagyszülőket is száműzhetik a fiatalok. Már csak azért is, mert van ebben a Suzukiban valami „korfüggetlen”: minden korosztály megleli benne azt, ami reá jellemző. Érdekes, hogy attól függ, hogy 4 vagy 5 személy ülhet az Ignisbe, hogy fix vagy éppen csúsztatható-e a hátsó pad (ennek megfelelően a csomagtér is 204-től 1100 literesig variálható japános zsenialitással).

A típustól függően 810-905 kilós autót 1.2-es (Dualjet) motor hajtja ötfokozatú kézi vagy automata váltón keresztül. Szereti a pörgetést, mégis jó fogyasztási értékeket produkál (még városban is igyekszik 6 liter/100 km alatt maradni, ha a jobb lábunkat pénztárcánkra kalibrált agyunk vezérli…).     

Az új Ignis – kiviteltől függően – 3.9 és 5.3 millió forint közötti áron vásárolható meg, de például a veszprémi Ring Autó Kft.-nél „hűségprogram” keretében lényeges kedvezményeket kaphatunk.

Zatkalik